EKONOMİ
Giriş Tarihi : 10-12-2023 22:44

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor! 2024 Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı yarın yapacak. Ay sonuna kadar yapılacak dört toplantıda yeni asgari ücret belirlenecek. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinde hakem rolünü üstlenen hükümete talimatını verdi. Erdoğan, hükümetten her dönem olduğu gibi uzlaşma görüşmelerinde işçilerin yanında olunmasını istedi. Peki 2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor! 2024 Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek.

Asgari ücret zammı Türkiye'de yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendirirken, bunun dışında birçok vatandaşın da geliri ve ödemesini, işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğini de belirliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinde hakem rolünü üstlenen hükümete talimatını verdi.

Erdoğan, hükümetten her dönem olduğu gibi uzlaşma görüşmelerinde işçilerin yanında olunmasını istedi.

ASGARİ ÜCRET MESAJI

Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, dengeleri sarsmayacak, çalışanların kayıplarını giderecek bir asgari ücretin belirleneceğini ifade etti.

Erdoğan, "Yılbaşında ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanların kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı 11 Aralık'ta başlıyor.

İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyerek bir asgari ücret seviyesi hedefiyle bu süreç yönetilecek." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 2024 NE KADAR OLACAK? İŞTE OLASI SENARYOLAR

Öte yandan milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı için olası senaryolar da belli oldu.

Yeni yılda asgari ücretin yüzde 40-50 arasında zamla 15 bin 962 ile 17 bin 103 lira arasında olması bekleniyor.

BAKAN IŞIKHAN: İLKEMİZ HER ZAMANKİ GİBİ ÇALIŞANLARIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEMEK

Asgari ücret 1. toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, "İlkemiz her zamanki gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek. Tek zam olacak, çünkü yönetmeliğimizde de öyle. Asgari ücret yönetmeliğinde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile asgari ücrete ikinci zammı yaptık" dedi.

Bürokratların çalıştığını ve teknik çalışmaların yapıldığını ifade eden Bakan Işıkhan, "Bakanlıklardan temsilciler geliyor, erken bitirilmesi konusunda onların çalışmaları bize şekil verecek. Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlamak zorundayız. Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor. Pazartesi TÜRK-İŞ ve TİSK başkanımızla bir açılışımız olacak" ifadelerini kullandı.

KRİTİK TOPLANTI YARIN

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan liderliğinde Bakanlıkta gerçekleştirecek.

Türk-İş, her yıl olduğu gibi toplantı öncesi Başkanlar Kurulu'nu toplayarak asgari ücret stratejisini belirleyecek. Geçen yıl, "açlık sınırı kırmızı çizgimiz" diyerek masaya oturan Türk-İş, gıda enflasyonunun dikkate alınmasını istiyor.

ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLACAK

Temmuz ayında yüzde 34 zamla net 11 bin 402 liraya çıkan asgari ücrette memur maaş artışı baz alındığında yüzde 50 artışla net tutar 17 bin 103 liraya yükselecek.

Komisyon toplantılarında, satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zamda da belirleyici oluyor.

Merkez Bankası'nın yüzde 65 yılsonu enflasyon tahminine göre altı aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması öngörülüyor. Asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 962 lira olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın "Komisyon'da tercihiniz asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyecek bir kararın çıkması yönünde olacak" sözleri de enflasyonun altında bir artış yapılmayacağına işaret ediyor.

ASGARİ ÜCRET 2023 YILINDA YÜZDE 107 ARTTI

2022 Aralık ayında 5500 TL olarak uygulanan asgari ücret Ocak ve Temmuz aylarında yapılan artışla yüzde 107 artışla 11.402 TL'ye yükseldi.

Asgari ücret dönemin kuruyla 482 dolar düzeyine çıkarak döviz bazlı rekor kırdı.

Kaynak:sabah

EditörEditör