EKONOMİ
Giriş Tarihi : 12-01-2024 12:33

Akaryakıt fiyatları için son durum ne? 12 Ocak 2024 benzin ve motorin fiyatları ne kadar?

Benzin ve mazot fiyatı için indirim, zam var mı yok mu sorusu araç sahipleri tarafından sık aramaların başında gelirken petrol piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Citi, benzin ve mazot fiyatı için doğrudan etkili olan brent petrolde 2024 ve 2025 fiyat görünümünü arz fazlası endişesiyle düşürdü. Jeopolitik gerginliğin artması petrol fiyatlarındaki yükselişi sürdürürken benzin fiyatı ve mazot fiyatı için yeni bir indirim, zam geldi mi? Akaryakıt fiyatları ne kadar? 12 Ocak 2024 benzin ve motorin fiyatları ile piyasadan son gelişmeler...

Akaryakıt fiyatları için son durum ne? 12 Ocak 2024 benzin ve motorin fiyatları ne kadar?

Benzin fiyatı ve mazot fiyatı başta olmak üzere akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan brent petrol, ABD ve müttefiklerinin Yemen'deki Husilere hava saldırısı başlatmasıyla yükselişini bugün de sürdürüyor. Peki dolar ve brentten etkilenen benzin ve motorin fiyatları son gelişmelerden nasıl etkilendi? Benzin ve mazot fiyatı için doğrudan etkili olan 'Petrol düşüşünü sürdürecek mi' sorusuna Citi Group'tan cevap geldi.
AKARYAKIT FİYATLARI İÇİN İNDİRİM, ZAM VAR MI?
Benzin ve motorin fiyatları başta olmak üzere akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan brent petrol, ABD ve müttefiklerinin Yemen'deki Husi isyancılara karşı hava saldırıları başlatması ve Kızıldeniz'de hayati önem taşıyan su yolundan yakıt ve mal akışını engelleyen gemilere yönelik saldırılara misillemeleri artırmasıyla yükseldi. ABD ve İngiltere'nin deniz ticaretini güvenceye alma gerekçesiyle Yemen'e düzenlediği saldırıların ardından Husiler de İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini duyurdu. Bölgeden gelen haber akışları ile artan riskler diğer emtialara göre anlık gelişmelere daha duyarlı olan petrolde yukarı yönlü hareketler yaşatıyor. Peki bu gelişmeler akaryakıt fiyatları tarafına nasıl yansıyor? İndirim, zam beklentilerine sektör temsilcilerinden bir cevap geldi mi? İşte detaylar...
PETROL JEOPOLİTİK RİSKLERLE YÜKSELİYOR
ABD Başkanı Joe Biden, İran destekli grup tarafından kullanılan bir dizi hedefe yönelik saldırıların başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. ABD'li yetkililer, radar bölgelerinin ve füze rampalarının vurulduğunu söyledi. Küresel gösterge Brent ham petrolü, yatırımcıların saldırıların Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya yol açıp açmayacağını ölçmeye çalışmasıyla yüzde 2,5 artışla varil başına 79 doların üzerine çıktı.
Husiler, ABD öncülüğündeki deniz kuvvetlerinin varlığına rağmen bu hafta başında Kızıldeniz'deki gemilere yönelik bugüne kadarki en büyük saldırısını başlatmıştı. Bu, Washington'un misilleme uyarılarına yol açtı. İran ayrıca perşembe günü Umman açıklarında bir tankere el koydu ve durum daha da kötüleşti.
Husiler son iki aydır neredeyse her gün gemilere füze fırlatıyor ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını sonlandırıncaya kadar pes etmeyeceklerini açıkladılar.
Petrol direnç seviyesine tırmanıyor! Akaryakıt fiyatları için son durum  ne? 12 Ocak 2024 benzin ve motorin fiyatları ne kadar?
Fiyatlar açısından en büyük tehlike, İran'ın doğrudan çatışmanın içine çekilmesidir; bu da dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan bir bölgedeki üretimi ve akışı tehdit edebilir. Bu, OPEC+ dışı arzın artması ve talep büyümesinin yavaşlaması nedeniyle zayıflayan piyasaya savaş riski primini yeniden getiriyor.
ING Group emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, "Çatışmanın hızlanması, daha büyük bir aksaklık potansiyeline ve gemilerin yön değiştirme ihtiyacına işaret ediyor. Ancak, bunun yayılması ve Basra Körfezi'nden gelen akışlara yönelik tehditler görmeye başlamamız halinde daha büyük risk ortaya çıkar. Bunun riskinin düşük olduğuna inansak da etkisi önemli olacaktır" dedi.
CİTİ, ARZ FAZLASI ENDİŞESİYLE 2024 VE 2025 İÇİN BRENT FİYAT GÖRÜNÜMÜNÜ DÜŞÜRDÜ
Citi Research, arz fazlası endişelerini gerekçe göstererek bu yıl ve 2025 için Brent fiyat tahminlerini düşürdü, ancak OPE+ küresel petrol piyasalarını "ince bir dengede" tuttuğu için fiyatların 2024'te varil başına 70 doların üzerinde kalmaya devam edeceğini savundu.
Citi, 2024 Brent fiyat tahminini 1 dolar düşürerek varil başına 74 dolara ve 2025 tahminini 10 dolar düşürerek varil başına 60 dolara indirdi, ancak Kızıldeniz'deki son hareketliliğin Orta Doğu'da daha fazla gerginliğe neden olmasının risk priminde kısa vadeli yukarı yönlü bir etki yaratabileceğini vurguladı.
ICE'de vadeli Bret şu sıralarda yüzde 11,69 artışla varil başına 78,71 dolar civarında işlem görürken, NYMEX'de ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü yüzde 1.81 artışla 73,32 dolar civarında işlem görüyor.
"Büyük arz kesintileri olmadığı takdirde, daha yumuşak piyasa temellerinin OPEC+'nın 2024'ün ilk çeyreğindeki üretim kesintilerini 2024'ün tamamına yaymasına ve sadece 2025'in ikinci yarısında azaltmaya başlamasına neden olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullanan Citi analistleri, "2025 yılı OPEC+ için daha fazla zorluk yaratacak gibi görünüyor, çünkü uzun süreli üretim kesintilerine rağmen büyük bir arz fazlası ortaya çıkıyor ve bu da temel senaryomuzda Brent bazında 70 $/varil'i korumayı giderek zorlaştıracak gibi görünüyor" değerlendirmesini yaptılar.
Citi, OPEC+'nın 2025'in ikinci yarısında üretim kısıntılarını azaltmaya başlayacağı varsayımıyla, küresel petrol piyasalarının ortalama 1,2 milyon varil fazlaya dönebileceğini söyledi.
MAZOT FİYATI İÇİN İNDİRİM, ZAM VAR MI?
Motorin fiyatları için yeni bir indirim, zam haberi yok.
BENZİN FİYATI İÇİN İNDİRİM, ZAM VAR MI?
Benzin fiyatı için yeni bir indirim, zam haberi yok.
GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI NE KADAR OLDU?
Benzin ve mazot indirimi sonrası akaryakıt fiyatları ne kadar kaç lira oldu? İşte o tablolar:
MOTORİN FİYATLARI
İstanbul 39,03 TL
Ankara 39,69 TL
İzmir 39,89 TL
BENZİN FİYATLARI
İstanbul 36,87 TL
Ankara 37,50 TL
İzmir 37,68 TL

Kaynak Sabah 

EditörEditör