Konya Haberci | Konya Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 12:11

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini açıkladı

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda İstanbul için hazırladığı projelerini açıklıyor. İstanbul'un deprem için acil dönüşmesi gerektiğinin altını çizen Kurum, "2019 yerel seçimlerinden önce; "deprem seferberliği ilan ediyoruz" denmişti. "İstanbul'u 5 yılda depreme hazırlayacağız" denmişti. "Her yıl 20 bin, 5 yılda 100 bin konut dönüştüreceğiz" hedefi konulmuştu. "15 bin sosyal konutu süratle bitireceğiz" vaadi verilmişti. Aslına bakarsanız bizim kayıp 5 yıl olarak tarif ettiğimiz durum işte budur; söz verdiğinin yüzde 5'ini bile yapamamaktır. Büyükşehir belediyesi ürettiği bu konut sayısıyla, bizim bir ilçe belediyemizin bile başarısının yarısına ulaşamadı. Gerçekten de iddia ettikleri gibi; bu hızla giderlerse dönüşümü 100 yılda bitirebilirler." ifadelerini kullandı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-01-2024 13:15   Güncelleme : 25-01-2024 14:07
AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini açıkladı

Adaylığının açıklandığı ilk günden itibaren çalışmalarına başlayan Cumhur İttifakı'nın İstanbul Adayı Murat Kurum, İstanbul'un sorunlarına çözüm için hazırladığı projeleri Haliç Kongre Merkezi'nde açıklıyor.
Kurum'un açıklamalarından satır başları:
Bugün bu salonda; varlıklarıyla bizi güçlendiren İstanbul sevdalılarına; Tuzla'dan Silivri'ye, İstanbul'un her sokağında bizi bir evlat gibi, bir kardeş gibi bağrına basanlara; "İstanbul Hepimizin" diyerek, bize destek veren tüm kardeşlerimize; En derin sevgilerimi, saygılarımı, muhabbetlerimi sunuyorum.
Bugün hep birlikte; İstanbul'un gelecek 100 yılını belirleyecek, 2034'ün, 2053'ün büyük adımlarını konuşacağız. Çözümsüzlüğü değil çözümü konuşacağız. Özverisizliği değil, özveriyi konuşacağız. Umutsuzluğu değil umudu konuşacağız. Bugün hep birlikte, Şimdi İstanbul zamanı diyeceğiz. Sadece İstanbul için, Sadece İstanbul'un yarınları için kutlu bir yola çıkacağız. Bugün hep birlikteyiz. Sanatçılarımızla, sporcularımızla beraberiz. Engelli kardeşlerimizle, gençlerimizle beraberiz. Bugün bu salondaki herkesle birlikte; ellerimizi İstanbul için birleştirdik, Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu için heyecanla, coşkuyla bir araya geldik.
İstanbul Vizyonu; ihmal edilmiş bu şehrin kötü gidişini sonlandıracak duruştur. Özen gösterilmemiş mahallelerin, sokakların özlediği vizyondur. İstanbul Vizyonu en çok da halkın vizyonudur. Yediden yetmişe tüm İstanbulluların vizyonudur. Ben hepinize; bu şehr-i İstanbul'da yeniden dirilişi, yeniden yükselişi başlatacak olan "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu" buluşmamıza; hoş geldiniz, şeref verdiniz, safalar getirdiniz diyorum.
"İSTANBULLULARIN HAK ETTİĞİ GERÇEK BELEDİYECİLİKTİR, AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİDİR"
Burası İstanbul. İstanbul, şehirlerden bir şehir, mekânlardan bir mekân değildir. Öyle bir şehir ki; dünyada bir benzeri daha yok. İki denizi, iki kıtayı, iklimleri, medeniyetleri buluşturan bir şehir. İstanbul; dünyada iyiliği, doğruluğu, barışı ve tüm erdemleri Üsküdar'dan Eminönü'nden dünyayla buluşturan bir okuldur. 571 yıl boyunca, hakikati, cesareti ve adaleti kıtalara yayan erdemli bir şehirdir. Bu güzel şehir; milletimizin aşkıdır, sevdasıdır. Bizce bu şehri yönetmek, aklınla, kalbinle, tüm benliğinle İstanbul'un ruhuna teslim olmaktan geçer; her sokağına, her yuvasına adanmaktan geçer. İşte biz, buradaki dostlarımızla, teşkilatımızla, hep birlikte; İstanbul'a adanmış kadrolarız, milletimizin meydanlarda kurduğu Cumhur ittifakıyız. Bizim hareket noktamız; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; İstanbulluların sonuna kadar hak ettiği eser belediyeciliğidir, gerçek belediyeciliktir, AK Parti Belediyeciliğidir.
"İSTANBUL'DA ŞU AN BU ŞEHRİN İNSANLARINI YORAN BÜYÜK BİR KAOS VE KARMAŞA HAKİMDİR"
AK Parti Belediyeciliği, 30 yıl önce bir yıldız olarak, ilk defa İstanbul'da parladı. Tıpkı Fatih'in İstanbul'u fethettiğinde gökte parlayan o yıldız gibiydi. İstanbul'un 1994'te başlayan bu parlak ilerleyişi, maalesef 2019'da talihsiz bir fetret dönemine girdi. Yarı zamanlı belediyecilik anlayışıyla İstanbul; bir problemler yumağı haline geldi. İstanbul'da şu an bu şehrin insanlarını yoran büyük bir kaos ve karmaşa hakimdir. Ve bu karmaşa, bugün bu şehri tamamen sarmış durumdadır. Ama İstanbul, çaresiz değil. Güzel şehrimizin tüm sorunlarını bütüncül bir bakış açısıyla değerlendiren; insanı merkeze alan yepyeni bir yönetim yaklaşımını, siz İstanbulluların hizmetine sunuyoruz.
İSTANBULLULARA ÇİLESİZ, DERTSİZ BİR SOSYAL YAŞAM SUNACAĞIZ"
İstanbul'un yıldızını yeniden parlatacak olan bu yönetim yaklaşımının adı; Siztem İstanbul. Siztem İstanbul'un merkezinde sadece, siz varsınız. Ben, sorumluluğunu üstlendiğim tüm görevlerde hep şunu gördüm. Şehir insanı dönüştürürken insan da şehri dönüştürür. Maalesef İstanbul son 5 yılda bu güzel ahengi kaybetmiştir. İşte biz, bu şehri yeniden dengeye kavuşturacak çözümlerimizi; Siztem İstanbul'un 4 boyutuyla açıklayacağız: İstisnasız her projemizde; İstanbullulara çilesiz, dertsiz bir sosyal yaşam sunacağız. Bahanesiz, kibirsiz, mazeretsiz bir idari yaklaşım benimseyeceğiz. İstanbul için kesintisiz zamanı, sistemli çözümlerimizle ortaya koyacağız. Ve tüm ekibimizle birlikte; yeniden eşsiz, yeniden benzersiz bir İstanbul için çalışacağız.
Değerli İstanbullular, sizlere uğraştıran değil, ulaştıran bir İstanbul vadediyoruz.
YOLCULUK SÜRESİ 64 DAKİKADAN 39 DAKİKAYA DÜŞECEK
Toplu ulaşım içinde;
Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek.
RAYLI SİSTEM İKİ KATINA ÇIKACAK
Raylı sistem uzunluğunu ilk 5 yılda iki katına, 2034 yılında ise 1004 kilometreye çıkacak.
KARAYOLU KULLANIMI AZALTILACAK
%72 olan karayolu payı 2029'da %60'a, 2034'te %48'e düşecek.
Öncelikli olarak;
14.2 km'lik Yenikapı -İncirli- Sefaköy metro hattı
18.0 km'lik Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-TÜYAP metro hattı
28.0 km'lik İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hattı
5.4 km'lik Sultanbeyli-Kurtköy metro hattı tamamlanacak.
Sabiha Gökçen-Kurtköy hatlarıyla 1004 KM hedefi yakalandığında günlük;
- 21,75 milyon araç-kilometre
- 1,94 milyon araç saat
- 1,691 milyon emisyon
- 10,26 milyon TL yakıt tasarrufu sağlanacak.
- Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya inecek
- Ortalama trafik yoğunluğu %64'ten %40'a düşecek.
İKİ YAKAYA İKİ BÜYÜK TÜNEL
Karayolu ulaşımı dev tünel projeleriyle rahatlatılacak.
- İlk 5 yılda, Avrupa yakasında 25,7 kilometrelik Çayırbaşı - Ayazağa - Levazım - Dolmabahçe tüneli ile 11,6 kilometrelik Kağıthane - Bayrampaşa Hal tüneli açılacak.
Mevcut Sarıyer- Çayırbaşı Tüneli'nin devamı niteliğindeki Sarıyer- Kilyos tüneli tamamlanacak. Böylece Kilyos-Dolmabahçe arasında kesintisiz bir ulaşım sağlanacak. Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne de kolaylıkla erişim sağlanacak.
Anadolu yakasında ise Yenisahra ile Bostancı 10,2 kilometrelik tünelle bağlanacak. Araç başı 10 dakika kazanılacak ve karbon emisyonu yılda 13 ton azalacak.
- İkinci beş yılda, Bayrampaşa - Büyükçekmece arasında 50,9 kilometre karayolu tüneli tamamlanacak. Araç başına 45 dakika kazanılırken, yılda 44 ton karbon emisyonu engellenmiş olacak.
Harem-Çengelköy-Kavacık arasında ise 23,8 kilometrelik karayolu bağlantısı yapılarak sahil yoluna alternatif güzergâh sunulacak. Araç başına 20 dakika kazanılırken, karbon salınımı yıllık 26 ton azalacak.
Böylece İstanbul akıllı, güvenli, konforlu, sürdürülebilir, iklim dostu, emisyonsuz ulaşımı olan bir şehir hâline gelecek.
E-5'in Anadolu yakasına düşen trafik yükü Göztepe - Çayırova arasında 30 kilometrelik yan yol düzenlemesiyle azaltılacak. Araç başına 12 dakika kazanılırken her yıl karbon emisyonu 20 ton azalacak.
KAVŞAK VE YOL DÜZENLEMELERİ
Trafik sıkışıklığının yaşandığı kavşak noktalarında 20 adet katlı kavşak ve 151 kavşak düzenlemeye tabi tutulacak.
Hizmet seviyesi düşük olan ve D100 karayolunda trafik yoğunluğu oluşturan Ataköy Kavşağındaki tıkanıklığı ortadan kaldıracak projeler hızla hayata geçirilecek.
Böylece, D100 Edirne-Ankara istikametlerindeki trafik akışı kesintisiz hale gelirken, Şirinevler ve
Ataköy bağlantı kolları çok daha konforlu olacak.
ŞEHİR TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK 2 BÜYÜK HAMLE
Esenler otogarı Eyüp İhsaniye mahallesine; Harem otogarı da TEM Kurtköy Kavşağı yakınına taşınacak.
Şehrin dışına, 6 yeni lojistik merkezi kurulacak. Bu projelerle şehir merkezine ağır vasıtaların girişi yeniden düzenlenerek trafik yükü azalacak.
METROBÜS HATTI UZATILACAK
Metrobüs filosuna her yıl 100 yeni araç, otobüs filosuna her yıl 250 yeni araç kazandırılacak.
Metrobüse yeni hatlar eklenecek. TÜYAP-Silivri metrobüs hattına kadar uzatılacak.
İSPARK'A %25 İNDİRİM, İLK YARIM SAAT ÜCRETSİZ
İstanbullunun otopark sorunu 250 bin araçlık yeni otopark projeleriyle çözülecek. Toplu taşımayı teşvik etmek için bu otoparklar ana duraklara yakın yerlere kurulacak
İspark ücretlerine %25 indirim yapılacak. İlk yarım saat ücretsiz olacak. İspark'a ait tüm otoparklara elektrikli araç şarj üniteleri kurulacak.
@Parket ile İstanbul'un tüm otoparkları tek uygulamada elinizin altında olacak.
TAKSİ SORUNU ÇÖZÜLECEK
İstanbul'un taksi sorununu çözmek için Merkezi Taksi Yönetim Sistemi hızlıca kurulacak.
- Taksilerin daha verimli olması için mevcut sistem değiştirilecek.
- Dijital verilerle bilimsel olarak gerçek taksi sayısı ihtiyacı belirlenecek.
- Taksi sayısı ihale yöntemiyle, tüm tarafların memnuniyetini gözeterek ve değer kaybı yaşanmadan artırılacak.
- Dijital taksi uygulamaları bir merkez altında buluşturulacak.
- Taksicilere yönelik eğitim, denetim, ödül ve ceza uygulamaları işler hâle getirilecek.
İlk 1 yılda, muhtarlık binaları ve taksi durakları İstanbul mimarisine özgün şekilde yeniden dizayn edilecek.
DENİZ ULAŞIMININ PAYI 2 KAT ARTACAK
İstanbul trafiğini rahatlatmak için deniz ulaşımının payı 2 kat artacak.
3 yeni hat;
- İstinye Yenikapı arabalı vapuru
- Çubuklu Yenikapı arabalı vapuru
- Çengelköy Yenikapı arabalı vapuru projeleriyle karayoluna alternatif ulaşım imkanları eklenecek.


BİSİKLET YOLU UZUNLUĞU İKİ KATINA ÇIKARTILACAK
İstanbul'u egzozdan olabildiğince arındırmak ve modern mobiliteye katkı sağlamak için elektrikli araç şarj istasyonları artırılacak. Yayaların merkeze alındığı, bütünleşik ulaşım sistemleriyle arabasız bir hayata geri dönüşün temelleri atılacak.
Akıllı ulaşım sistemleri hayata geçirilecek. Yeni nesil mobilite ve akıllı ulaşımı teşvik etmek için de; bisiklet cazip ulaşım aracı haline getirilecek. Bisiklet yolu uzunluğu 2029 yılına kadar iki katına çıkartılıp 1000 kilometreye, 2034 yılına kadar ise 1500 kilometreye ulaştırılacak. Bisiklet parklarının sayıları artırılacak, nitelikleri geliştirilecek.
Yeni ve kullanışlı scooter park alanları kurulacak, paylaşımlı bisiklet yaygınlaştırılarak kullanımını teşvik edecek adımlar atılacak.
"600 BİN KONUTUMUZUN ACİLEN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR"
15 gündür sahadayız. Her gittiğim yerde insanımız bana depreme hazırlık noktasında ne yapacağımızı, kentsel dönüşümü soruyorlar. Biz de hep söylediğimiz gibi; deprem terörle mücadele kadar önemlidir, bir milli güvenlik sorunudur diyoruz. Evet, İstanbulluların gündemi depremdir, dönüşümdür. Biz sizlere, annelerimize, çocuklarımıza; afetlere bir İstanbul vaad ediyoruz. Bizim şu an 39 ilçemizde toplam 7,5 milyon evimiz ve işyerimiz var. Bunun 1,5 milyonu maalesef risk altında. 600 bin konutumuzun bugünden tezi yok acilen dönüştürülmesi gerekiyor.
2019 yerel seçimlerinden önce; "deprem seferberliği ilan ediyoruz" denmişti. "İstanbul'u 5 yılda depreme hazırlayacağız" denmişti. "Her yıl 20 bin, 5 yılda 100 bin konut dönüştüreceğiz" hedefi konulmuştu. "15 bin sosyal konutu süratle bitireceğiz" vaadi verilmişti. Aslına bakarsanız bizim kayıp 5 yıl olarak tarif ettiğimiz durum işte budur; söz verdiğinin yüzde 5'ini bile yapamamaktır. Büyükşehir belediyesi ürettiği bu konut sayısıyla, bizim bir ilçe belediyemizin bile başarısının yarısına ulaşamadı. Gerçekten de iddia ettikleri gibi; bu hızla giderlerse dönüşümü 100 yılda bitirebilirler.

Dönüşüm meselesi ciddiyet ister, sorumluluk duygusu ister. Çünkü bu, insanımızın barınma hakkıdır, güvenli yaşama hakkıdır. Milletimizin bu haklarını bugüne kadar kimsenin insafına terk etmedik, bundan sonra da asla terk etmeyeceğiz.
"İSTANBUL'UN KAYBETTİĞİ YILLARI SÜRATLE TELAFİ EDECEĞİZ"
Değerli İstanbullular, müsterih olun, bizlere güvenin. Çünkü biz dün Kastamonu'daki, Rize'deki Bartın'daki sellerde, Antalya Muğla'daki yangınlarda, Elâzığ'da, Malatya'da ve İzmir'deki depremlerde 46 bin konutu nasıl bitirdiysek; en son asrın felaketinin yaşandığı 11 ilimizde, 3 ayda 180 bin konutun inşasına nasıl başlattıysak; 1 Nisan sabahı görevi aldığımızda da İstanbul'un kaybettiği yılları süratle telafi edeceğiz. Çünkü bizim derdimiz var! Biz, annelerimizin evlerinde güven ve huzurla yaşamasını istiyoruz. Hiçbir ailemizin acılar yaşamaması için; elimizden gelen en yüksek iradeyi ortaya koymak istiyoruz. Planlı programlı bir şekilde, ekip ruhuyla hareket ederek; İstanbul'un en riskli yerlerinden başlayarak bir an önce işe koyulacağız.
Gençlerimize ulaşımda yüzde 40 indirim yapacağız. İlkokul öğrencilerimiz toplu taşımadan ücretsiz yararlanacak. Memleketine giden öğrencilerimizin yılda iki kez otobüs ücretlerini karşılayacağız. Öğrenci evlerine aylık 25 metreküp doğalgaz desteği vereceğiz. Bu şehir endişe değil mutluluk verecek. Yeni evlenecek genç kardeşlerimize 50 bin beyaz eşya yardımı yapacağız.
İhtiyaç sahibi emeklilerimizin İstanbul kartlarına her ay 2500 TL destek ödemesi yapacağız.

Kaynak Sabah 

EditörEditör

YORUMLAR