Konya Haberci | Konya Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 14:22

Adliyeye saldıran teröristlerin Hedefi belli oldu! Yargı mensuplarını Alıkoyup canlı yayın yapacaktı!

İstanbul Adalet Sarayı'nda polis noktasına saldırınca etkisiz hale getirilen DHKP/C üyesi iki teröristle ilgili çok önemli bir detaylara ulaşıldı. Adliyeye girip saldırı gerçekleştirme planı yaptıkları anlaşılan teröristlerin; yargı mensuplarını alıkoyma niyetinde oldukları değerlendirildi. Teröristlerden üzerinden ele geçirilen cep telefonunda yapılan incelemede canlı yayın açmak üzere bir sosyal medya hesabı hazırlandığı belirlendi.

ASAYİŞ
Giriş Tarihi : 08-02-2024 09:46   Güncelleme : 08-02-2024 09:59
Adliyeye saldıran teröristlerin Hedefi belli oldu! Yargı mensuplarını Alıkoyup canlı yayın yapacaktı!

Olay günü metrobüsün Çağlayan Adliyesi durağında inen 2 terörist, üst geçidi kullanarak adliyeye yöneldi. Bu sırada, 2 polisin bir vatandaşa GBT uygulaması yaptığını görünce, kendilerine yapılmasından endişelenen kadın terörist, polisin yüzüne biber gazı sıktı. Silahını ateşlemeye çalışan teröristin tabancası ilk anda tutukluk yaptı. Kaçmaya çalışan teröristlerin, peşlerindeki polisleri hedef alarak sıktıkları kurşunlar, yoldan geçen bir vatandaşın hayatını kaybetmesine, 2'si polis ile 5 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Kahraman polisin teröristleri etkisiz hale getirdiği noktadaki korkuluğu çok sayıda mermi isabet ettiği ortaya çıktı.
YARGI MENSUPLARINI ALIKOYUP CANLI YAYIN YAPACAKLARDI
Adliyenin C kapısından girmeyi amaçlayan teröristlere burada görevli polisler karşılık verdi. Önce terörist Emrah Yayla ardından da Pınar Birçok etkisiz hale getirildi. Adliyeye girip saldırı gerçekleştirme planı yaptıkları anlaşılan teröristlerin; yargı mensuplarını alıkoyma niyetinde oldukları değerlendirildi.
Cesetleri incelenen teröristlerin üst aramasında mühimmat ve plastik kelepçeler çıktı. Kadın teröristin çorabına 48 adet kurşun sakladığı, üzerine ise örgütsel mesajlı bir yelek giydiği belirlendi. Çantasında bulunan bir düzeneğin ise halen incelendiği öğrenildi. Teröristlerden üzerinden ele geçirilen cep telefonunda yapılan incelemede canlı yayın açmak üzere bir sosyal medya hesabı hazırlandığı belirlendi. Cep telefonu çok yönlü incelenmek üzere Siber Polise teslim edildi.
Terörist Pınar Birçok'un olay sırasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşması olan ablası Necmiye Birçok tutuklandı. Duruşmayı izlemeye gelen 3 kişi de olayla irtibatı olabilecekleri şüphesiyle gözaltına alındı. Öte yandan adliyedeki saldırıyla ilgili gözaltı sayısı 90'a ulaştı.


4 AYDA İKİ KANLI EYLEM İÇİN HAREKETE GEÇTİLER
İstanbul Adalet Sarayı'na yönelik saldırı gerçekleştiren terör örgütü DHKP-C'nin son dönemlerde eylem arayışına girmesi dikkat çekti. Öyle ki örgüt, İstanbul'daki eylem girişiminden 4 ay önce Yunanistan'daki firarilerini de geçen yıl 30 Ekim'de Edirne üzerinden yurda bombalı eylem yapmak amacıyla sokmaya çalıştı. Meriç sınırından yasadışı yollardan girmeye çalışan biri kadın 4 kişiye Jandarma ekipleri dur ihtarında bulundu. Teröristlerin ateş açmasıyla çıkan çatışmada DHKP-C üyesi olan ve İçişleri Bakanlığı'nın Terörden Arananlar Listesi'nde yer alan Özkan Güzel, Harika Kızılkaya, Burak Ağarmış ve Erdoğan Çakır öldürüldü. 12 kilogram patlayıcı ve bomba düzenekleri yanında olan teröristlerin hedefinin başkent Ankara'da eylem yapmak olduğu ortaya çıktı.
2015'de avukat gibi hareket ederek Çağlayan Adliyesi'ne adı verilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz da adliyedeki odasında DHKP-C teröristler tarafından rehin aldıktan sonra şehit edilmişti. 1 Şubat 2013'te de ABD Büyükelçiliğine bombalı saldırı düzenleyen terör örgütü, Türk güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği üç kişinin de yaralanmasına yol açmıştı.
DHKP-C TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELİK OPERASYONLARIN BİLANÇOSU
DHKP-C silahlı terör örgütüne yönelik Türkiye genelinde toplam 4 bin 202 farklı dosyada 5 bin 439 şüpheli hakkında işlem yapıldığı öğrenildi. 251 kişi yargılandıktan sonra hüküm giyerken, 70'i tutuklu olmak üzere 321 örgüt üyesi cezaevinde bulunuyor. Tüm soruşturmalarda bin 539 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildiği, 315 kişinin ise arandığı öğrenildi. 774 farklı dosyayla bin 419 örgüt üyesi hakkında soruşturma sürüyor.


GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILDI
Saldırının ardından adliyede güvenlik önlemleri arttırıldı. Adliyenin meydanında çok sayıda polis araçları ve TOMA'lar bekletildi. Saldırının başladığı D blok kısmında da zırhlı araç Shortland bekletildi. Polislerin ise adliye önünde devriye attığı, sık sık GBT sorgusu yaptığı görüldü.

Kaynak Sabah 

EditörEditör

YORUMLAR