Konya Haber
Giriş Tarihi : 04-05-2025 23:36

800 Yıllık Kubadabad Sarayı Tarih Sahnesine Yeniden Çıkıyor!

Selçuklu mirası Kubadabad Saray Külliyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle restore edilerek gün yüzüne çıkarılıyor. Başkan Altay, Beyşehir Gölü kıyısındaki kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

800 Yıllık Kubadabad Sarayı Tarih Sahnesine Yeniden Çıkıyor!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Beyşehir ilçesinde yer alan ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin en önemli saray komplekslerinden biri olan Kubadabad Saray Külliyesi’nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

“SELÇUKLU MİRASINI GELECEĞE TAŞIMAYA KARARLIYIZ”

Çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Doç. Dr. Muharrem Çeken’den bilgi alan Başkan Altay, tarihi miraslara sahip çıkmanın önemine vurgu yaparak, şu değerlendirmede bulundu:

“Bize bu toprakları vatan yapan ecdadımıza minnet borçluyuz. Atalarımızdan miras kalan tarihi değerleri geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kubadabad gibi eşsiz bir yapının ayağa kaldırılması, sadece Konya’mız için değil, tüm Türkiye için gurur kaynağıdır.”

SELÇUKLU'NUN BEYŞEHİR GÖLÜ KIYISINDAKİ İHTİŞAMI

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad tarafından 1226-1236 yılları arasında yaptırılan Kubadabad Saray Külliyesi, dönemin önemli mimar ve nakkaşlarından Emîr Sâdeddin Köpek tarafından projelendirilmiştir. Beyşehir Gölü’nün batı kıyısında, doğal manzarayla bütünleşen konumuyla saray, yazlık konaklama alanı olmanın ötesinde, diplomatik toplantılara da ev sahipliği yapan bir merkez olmuştur.

GÖRKEMLİ MİMARİ, ZARİF DETAYLAR

Külliye; ana saray binası, köşkler, av sahaları ve hizmet yapılarından oluşan geniş bir kompleks olarak tasarlanmıştır. Yapının en dikkat çekici yönlerinden biri ise figürlü ve renkli Selçuklu çinileri ile süslenmiş olmasıdır. Bu eşsiz çinilerin bir bölümü bugün Konya Karatay Medresesi Müzesi'nde sergilenmektedir.

800 YILLIK TARİHİ MİRAS AYAĞA KALKIYOR

Yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip Kubadabad Sarayı, planı ve işlevi bilinen Anadolu’daki tek Selçuklu saray kompleksi olma özelliği taşıyor. İlk kazılar 1960’lı yıllarda Alman arkeolog Katharina Otto-Dorn tarafından başlatılmış; 1980’den itibaren Prof. Dr. Rüçhan Arık tarafından sürdürülen çalışmalar, günümüzde Doç. Dr. Muharrem Çeken başkanlığında devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle sürdürülen restorasyon çalışmaları, sarayın tarihi dokusunu koruyarak gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyor.

Kubadabad Saray Külliyesi, Anadolu Selçuklu'nun ihtişamını ve zarafetini yansıtan bir tarih ve kültür abidesi olarak yeniden ayağa kalkıyor.

AdminAdmin