EKONOMİ
Giriş Tarihi : 03-12-2023 20:28

5000 TL emekli ikramiyesi ne zaman yatacak?

Çalışan emekliye 5000 TL düzenlemesi Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Bu hafta çalışan emeklilere ikramiye düzenlemesi 86 maddelik torba yasa teklifi içerisinde yer alarak Meclis'te görüşülecek. Emekli ikramiyesi için kanun teklifinin kısa süre içinde yasalaşması bekleniyor. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan ödeme takvimi ile ilgili açıklama geldi. Çalışan emeklilere 5000 TL ikramiye ne zaman yatacak? İşte Kasım ayı emekli maaşı ödeme takvimi ve emekli ikramiyesi için öne çıkan tarihler...

5000 TL emekli ikramiyesi ne zaman yatacak?

Çalışan emeklilere ikramiye düzenlemesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerken, yeni haftada Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Yasalaşan çalışan emekliye ikramiye kanun teklifi Başkan Erdoğan'ın onayı sonrası Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bu aşamadan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı SGK ödemelere geçecek. Peki SGK, 4,7 milyon çalışan emekliye ne zaman ödeme yapacak? İşte detaylar...

MİLYONARIN GÖZÜ TORBA YASADA...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde bu hafta 86 maddelik torba yasa teklifi olacak. Teklifin görüşmelerine salı günü Meclis Genel Kurulu'nda başlanacak. Teklifte çalışan emeklilere de 5000 TL ikramiye ödemesinin yapılacağı düzenlemede yer alıyor. AK Parti'nin hazırladığı 86 maddelik kanun teklifinin görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonunda tamamlandı.

ÇALIŞAN EMEKLİLERE İKRAMİYE DÜZENLEMESİ MECLİS'TE OYLANACAK

Çalışan emeklilere 5 bin TL ikramiye ödenmesine ilişkin önerge, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Hafta içinde düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak ve yasalaşacak. Son olarak Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girecek ve SGK, SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı olmak üzere ödemeler için uygulamaya geçecek.

HER EMEKLİYE 5000 TL İKRAMİYE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye düzenlemesinin takvimi ile ilgili, "Bildiğiniz gibi Meclis'te kabul edilir edilmez çalışmalara başlayacağız. Şu an tarih yok. Emeklilerimize en kısa sürede inşallah ulaştıracağız. Daha önce kapsam dışı kalan yaklaşık 4 milyon 689 bin emeklimiz vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bütün emeklilerimiz 5 bin lira ikramiyeyi almış olacak" dedi.

ÇALIŞMAYAN EMEKLİLERE ÖDEMELER TAMAMLANDI

Çalışmayan emeklilere ödemeler 11-12-13-14 Kasım tarihlerinde yapıldı. Burada SSK'lılar tahsis numarasına göre 11-12-13 Kasım tarihinde emekli ikramiyesi ödemesi alırken, Bağ-Kur'lu ve emekli sandığı emeklileri de 14 Kasım'da ödemesini hesaplarda gördü.

EMEKLİ İKRAMİYESİ İÇİN MALİYET 75 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ

4 milyon 689 bin emekliye 5 bin liralık ikramiye 15 Aralık'tan önce yatacak. Böylece 15 milyon 120 bin emeklinin tamamına bir defaya mahsus 5 bin liralık ödeme yapılmış olacak. Düzenlemenin toplam maliyeti 75 milyar lirayı geçiyor.

BANKAYA OTOMATİK YATIYOR

Emekli ikramiyesi vatandaşların maaş aldıkları banka hesaplarına otomatik olarak yatırılıyor. Bunun için bir başvuru ya da belgeye ihtiyaç duyulmuyor.

ÇALIŞAN EMEKLİLERE İKRAMİYE NE ZAMAN YATACAK?

Bir yandan emekli ikramyiyesi düzenlemesi için Meclis süreci devam ederken bir yandan da Bakan Işıkhan'ın SGK'ya verdiği talimatla hummalı çalışma başladı.

SGK ödemeleri 15 Aralık tarihinden önce yapmak için çalışıyor. Çalışan emeklilere 5000 TL ikramiye ödemelerinin çalışmayan emeklilerdeki gibi yapılması durumunda Aralık ayının 15'inden önce emekli ikramiyesi hesaplarda olacak.

Çalışan emeklilere ikramiye ödemeleri 15 Aralık'a yetişmemesi durumunda 2. formül emekli maaşlarıyla beraber ödeme oldu. SSK'lılar emekli maaşlarını her ayın 17'sinden 26'sına kadar, Bağ-Kur'lular 25 ila 28 arasında alıyor. Emekli Sandığı ödemeleri de her ayın 1'i la 5'i arasında oluyor.

4A-SSK EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TARİHLERİ

Tahsis numarası son rakamı 9 olan ayın 17'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde,

Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda,

Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde,

Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde,

Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde,

Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında emekli maaşı ödemesi alıyor.

Eğer çalışan emekliye ikramiye ödemesinin emekli maaşlarıyla beraber ödenmesi kararı çıkarsa, SSK'lar bu tarihlerde ödeme alacak.

4B-BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TARİHLERİ

Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde,

Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde,

Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşı ödemesi alıyor.

Eğer çalışan emekliye ikramiye ödemesinin emekli maaşlarıyla beraber ödenmesi kararı çıkarsa, Bağ-Kur'lular bu tarihlerde ödeme alacak.

DUL VE YETİMLER DE EMEKLİ İKRAMİYESİ ALACAK

İkramiye ödemeleri vefat eden sigortalıların eş ve çocuklarına da yapılıyor. Burada ödemeler hisse oranında gerçekleştiriliyor. Söz konusu 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamamış olan dul ve yetimler için de ödeme gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Yüzde 75 hissesi olanlar 3750 TL,

Yüzde 50 hissesi olanlar 2500 TL,

Yüzde 25 hissesi olanlar 1250 TL ikramiye ödemesi alıyor.

kaynak:sabah

EditörEditör