SAĞLIK
Giriş Tarihi : 17-01-2023 13:02

48 yaşında yeniden doğdu! Yetkin Birol ayağa kalkmanın mutluluğunu yaşıyor

Konya’da yaşayan ve askerden geldikten sonra vücut ağrıları başlayan 48 yaşındaki Yetkin Birol’a Ankilozan Spondilit (omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türü) teşhisi konuldu. Bu süre içerisinde ayakkabısını bile bağlayamayan, insanların bakışlarından rahatsız olup dışarı bile çıkmayan Birol, yapılan başarılı ameliyatla yeniden sağlığına kavuştu. Bir bebek gibi yürümeyi yeniden öğrenmeye çalıştığını belirten Birol, “Çok umutsuzluğa kapılmıştım ama çok şükür şimdi yeniden yürüyorum. Yürümeyi öğrenmeye çalışıyorum” dedi.

48 yaşında yeniden doğdu! Yetkin Birol ayağa kalkmanın mutluluğunu yaşıyor

Özellikle genç ve erkek haslarda sık görülen Ankilozan Spondilit, omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türü olarak biliniyor. Hastalık zaman içerisinde hastanın kalça kısmında ileri derece tutulum göstererek, hareketlerini kısıtlıyor hatta yürümesini zorlaştırıyor. Bu hastalardan biri de Yetkin Birol. Askerden geldikten sonra ağrıları şiddetlenen Birol, 2015'de sağ kalçasından ameliyat oldu. Hastalık geniş alana yayıldığı için yine yürüme şikayetleri olan Birol bu sefer de sol kalça tarafından ameliyat edildi. Yetkin Birol başarılı geçen ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.

'GENÇ ERKEK HASTALARI VURAN BİR RAHATSIZLIK'

Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Mehmet Arazi, operasyonla ilgili şunları söyledi: "Genç erkek hastaları tutan bir hastalık. Bir kronik iltihabi romatizmaya benzeyen bir hastalıktır. Vücudun tendonlarında, bağ dokularında ve kemiklerinde ortaya çıkan sebebini bilmediğimiz kronik seyirli bir hastalıktır. Bu hastaklıkta en çok omurgalar sırt ve bel kemikleri tutulur. Zaman içerisinde kemiklerdeki iltihabın ilerlemesiyle buradaki tendonlar ve bağ dokuları kemikleşmeye başlıyor.

Hastamıza kalça protez uygulaması yaptık. Kalça protez uygulaması tamamen hareket kısıtlılığını engelleyen yeni kemik dokularının çıkartılması, araya metalik bir implant konulmasından oluşmaktadır. Bu hastalarımızın kesinle sigara içmemelerini tavsiye ediyoruz. Bu hastaların akciğer kapasiteleri kısıtlıdır, nefes darlığı ortaya çıkabilir. Teşhis konulur konulmaz sigarayı bırakmalıdır.

 

EditörEditör